Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Son İletiler

Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9 10
71
Furkan Suresi - Bahreyn / Furat / Ynt: Furkan Suresi - Bahreyn / Furat
« Son İleti Gönderen: ehli-beyt Kasım 28, 2010, 08:24:55 ÖS »
Bir ayeti kerime bir çok manalar içerebiliyor ;
Bu ayetin manası olarak ben incelediğimde yer altı nehirlerinden bahsettiğini düşündüm daha sonra belgeselde izlediğimde daha da net olarak inandım ;

Konuyu birde bu boyuttan incelemek isteyenler için

http://ehli-beyt.net/yazilar-goster-11-furkan_53_ayeti_kerime_ve_yeralti_nehirleri.html
72
Teşekkür ederim ,

Norveç sahillerinde mercan çıkması bence bu manayı pekiştiriyor ;

Zaten inci = kehribar olabileceğini bende kabul ediyorum , sonuçta ikisi de süs eşyası olarak kullanılabilen maddi değeri olan maddeler ; bu konuda da hem fikiriz ;

Tekrar da ifade edeyim ben manayı daha iyi pekiştirmek için bu soruları sordum amacım reddetmeye çalışmaktan ziyade anlamaya ve delillendirmeye çalışmaktır desem daha iyi ifade edebilirim kendimi ;

Şimdi bu ayetin birde manevi boyutu ve önemi var bunu ilerde derleyip yazabilirsem izin verirseniz buraya da koymak isterim ;

Şimdi gelelim ikinci soruya bu konuda fikriniz yada bilginiz var mı ?
Bu iki denizin karışmaması bir akıntı ve su hareketine neden olmaktadır ;
yani yoğunluk farkı nedeniyle ve ısı farkının da eklenmesi akıntılara yol açar ;

Bu akıntıların ekosistem için ne denli önemli olduğu kısmen biliniyor ;
Bu konuda da bir belge bilgi eklerseniz anlamı daha da pekiştirip güzelleştirebiliriz diye düşünüyorum ;

vesselam
73
Sayın ehli-beyt,
." Norveç batı sahillerinde olduğu gibi soğuk iklim bölgelerinde de mercan kayalıklarına rastlanmaktaysa da, mercan kayalıklarının en çok bulunduğu yerler; Afrika'nın doğu sahillerinden Büyük Okyanusdaki Hawaii Adaları arasındaki bölge ile Bermuda'dan Brezilya'ya kadar olan bölgelerdir."
http://tr.wikipedia.org/wiki/Mercanlar
Norveç batı sahilleri Kuzey Buz Denizi çevresindedir ve yukarıdaki bilgide görüldüğü üzere, bunun gibi soğuk iklim bölgelerinde de mercanlar bulunabilmektedir.
Şimdi,şöyle bir değerlendirme yapabiliriz:
 "lu'lu" anlamından "kıymetli ,ışıltılı " manalarını içermesinden dolayı Baltık Denizinden çıkarılan "kehribar"ın bu kapsama girdiğini daha önce belirtmiştik.
Kuzey Denizi çevresi gibi soğuk iklimli yerlerde de mercanların bulunabileceğini gördük.
Şu durumda ayetlerden ,"her iki denizden de her iki materyalin birden çıkarılması gerektiği"sonucunu mu çıkarmalıyız,ona bakalım.Aşağıda bazı meallerden örnekler veriyorum:
Yaşar Nuri Öztürk : Çıkıyor onlardan inci ile mercan.
Şaban Piriş : Onlardan inci ve mercan çıkar.
Ümit Şimşek : Onlardan inci ile mercan çıkar.
Elmalılı Hamdi Yazır : Çıkar onlardan inci ile mercan
Diğer bir çok mealde ise "her ikisinden de inci  (lu'lu) ve mercan çıkacağı" belirtilmiş
Eğer mutlaka her ikisinden de her iki şeyin çıkacağı ayetten anlaşılması zorunlu olsaydı,yukarıda verdiğim meallerde de bu şekilde belirtilirdi diye düşünüyorum.
Şu halde, Baltık Denizinden lu'lu=kehribar çıkarılması ve Kuzey Denizinde de mercanların bulunabilmesi ayetin anlamı ve bahsettiğim mucizenin örtüşmesi için yeterli olmalıdır..
Farklı görüşler de olabilir,saygı duyarım..
74
Şimdi öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim , kehribar konusu anlamı pekiştirebilir ,

Ama burada suların karışmama olayında bahs ediyor, sıcak denizlere baltık denizinden giden bir akıntı yok ,

İkinci olarak her iki denizden de mercan çıkar deniyor ayetde , sizin verdiğiniz örnekte baltık denizi ile kuzey buz denizi arasındaki akımdan söz etmektesiniz yanlış anlamadıysam ;

Bu durumda bunu da izah etmesi gerekir ki mana tam olarak otursun , yoksa dünyanın herhangi bir yerindeki her denizi örnek verirsek sonucunda bunların suları da bir şekilde sıcak denizlere karışır gibi bir yaklaşımda bulunmak sanırım biraz anlamı zorlamak olur diye düşünüyorum.
saygılar
75
Sayın ehli-beyt,
Rahman Suresi 22. ayette geçen "lûluu vel mercân(mercânu)" kelimelerinden "inci" anlamında çevrilen "lûluu" kelimesinin anlamları ile ilgili olarak şu bilgilere dikkatinizi çekmek isterim:

Lü'lü' :1)İnci.
         2)Parlak. Ziyalı. Kıymetli
 http://www.osmanlicaturkce.com/?k=L%FC%27l%FC%27&t=@
Bu kelime sadece "inci" anlamına gelmemekte,bu anlamın yanında parlak,ışıltılı ve kıymetli anlamlarını da içermektedir.Bu anlamlardan denizden çıkarılan parlak,kıymetli olma gibi özelliklere sahip olan çeşitli materyallerin bu kapsama girebileceğini çıkarabiliriz.Baltık Denizi ile ilgili olarak da bu konuyla ilişkili çok önemli bir özellik vardır.En önemli süs eşyası materyallerinden birisi de "kehribar"dır.
"Dünyanın en büyük kehribar rezervleri Baltık denizi ve çevresindeki ülkelerdedir. Bu bölgede kehribar 11.000 yıldır kullanımdadır."
http://www.kehribar-amber.com/baltik_kehribari.html
Baltık Denizinin böyle bir özelliği olmasa bile,ayetlerde geçen "iki denizi salıverme" olayı, bizi başka bir yönden ayetleri değerlendirmeye yönlendirir."Salıverme",bir hareket içerir ve bundan ,durağan olan ve bir coğrafi alanda sabit kalan su kütlesinden sözedilmediğini çıkarabiliriz.Eğer burada bahsedilen denizler, hareketli su kütleleri ise,bundan da dünyanın her yerindeki suların dünyanın her bölgesinde dolaşabileceği ve örneğin aynı su kütlesinin daha sıcak denizlere ulaşarak içinden mercan çıkan bir  denizin suyunu teşkil edebileceği düşünülebilir..


76
Öncelikle yazınızı gerçekten ilginç buldum ; Çalışmalarınızı da çok değerli buluyorum ;

Ama kafama takılan bir nokta var surenin devamını okuduğumuzda

RAHMÂN suresi 20. ayet
aralarında bir engel vardır, birbirine geçip karışmıyorlar.
Rahman 21. ayet
O hâlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?

Rahman 22. ayet
Çıkar onlardan inci ile mercan

şimdi mercanlar sıcak denizlerde yaşarlar , ben baltık denizinden mercan çıktığını yada yetiştiğine dair bir bilgi okumadım bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim ;
Bu sayede mana çok daha pekiştirici olacaktır diye düşünüyorum ....
77
Sayın ehli-beyt,
Öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim.Bahsettiğiniz konuyla ilgili olarak,bu başlığın hemen başında aşağıdaki açıklamayı yapmıştım.
"Dünya’nın yuvarlaklığına ve hatta geoit şekline işaret olarak değerlendirilebilen bazı ayetler vardır. Ancak, bu başlık altında genel olarak bilinen bu ayetler dışında şimdiye kadar bu şekilde değerlendirilmediğini düşündüğümüz bir ayetten bahsedeceğiz."
Bahsettiğiniz sitede de çok açıklayıcı ve bilimsel bir üslupla "dahv" kelimesiyle ilgili bilgilerden bahsedilmiş.Okuyucular için yararlı olacaktır.Teşekkür ediyorum...
78
Öncelikle siteniz hayırlı olsun , kuranı kerim ile ilgilenen sayısının çok az olduğu bir dönemde bu konularla ilgilenmeniz kafa yormanız çok güzel , bende vakit buldukça yazılarınıza yorum yazıp katıkıda bulunmaya çalılşacağım ;

Dünyanın geoit şekli ile ilgili kuranı kerimde çok daha açık ve net ifadeler de kullanılmıştır. Yani mecaz olarak değil direk bizzat anlatılmıştır;

İsterseniz vaktiniz olursa bir okumanızı öneririm ;

http://www.kuranbilim.com/kuran-ve-bilim/dunyanin-geoid-seklinin-kurandaki-delili.html
79
Arş ve Su (Mai) / Ynt: Arş ve Su (Mai)
« Son İleti Gönderen: XINTeori Kasım 23, 2010, 09:59:31 ÖS »
   Çok güzel bir yazı; Kur'an'ın bir bilim kitabı olarak kullanılması çok doğru değildir. Kur'an 'ın varlık gayesi insanların Allah'ın emir ve yasaklarını bildirmesi ve onun razılığını kazanmasını sağlamaktır.
  Ancak Bilimsel verilerin Kur'an da var olması inanmayan veya şüphe hastalığından muzdarip olanlara belki bir ümit kapısı inananlar içinde tefekkür vesilesi olacaktır.
  Kur'an daki bir ayet hakkında, "bu ayetin manası kesinlikle budur" demek son derece yanlış bir yaklaşımdır. Ancak "manalarından birisi de bu olabilir" demekte bir sakınca yoktur. Buna göre yukarıdaki manaların bu anlama gelebileceği ihtimali oldukça yüksek bir ihtimaldir.
  Ben her ne kadar seküler ve bilimsel akıl yürütme metotları ile teorik çıkarımlar yapıyorsamda tek yönlü olmamak adına dinin, özellikle Kur'anın söylemlerini de araştırmalarımda bir girdi değil ama bilgi olarak yer veririm..

  Bu minvalde bende bilimsel veriler doğrultusunda seküler araştırmalar yapmaya çalışıyorum Özel olarak da Kuantum Fiziği, QFT, TOE kuramları ile ilgilenmekte ve hatta Kendi TOE kuramımı geliştirmekteyim.
  Buna göre Yukarıda yapmış olduğunuz açıklamaların doğru olması bu bilimsel gerçekleride nazara vermesi açısından kuvvetle muhtemeldir. Ancak bunların yanında bende bir başka yaklaşımı kendi çalışmalarıma dayanarak vermek isterim. Şöyle ki ;
   Doğadaki 4 temel kuvvet ve temel parçacıkların birleştirilmesi amacıyla A. Einstein dan beri çalışılagelen ve henüz deneysel bir gözleme konu olmayan "Herşeyin Teorisi- Theoy Of Everythig - TOE" kuramlarından olan Sicim kuramı, ve türevi olan M-Theory 'side aslında bu ayetlerin ışığında netleşmektedir. Ancak sicim teorisi bu haliyle bu ayetlerde bahsedilen "mai" ile alakalı değildir.
 Ancak benim yaptığım teorik çalışmalar sonucu, Enbiya - 30 ayetinde ifadesini bulan , mai , canlı, yer ve gök ifadelerinin batıni manada; madde , boşluk ve bunların arasındaki fiziksel kanunları açıklayan şey olduğunu düşünmekteyim.
  Yani  burada canlıdan kastedilenin var olan her şey (madde ve enerji-ışık) "mai" den kastedilenin de bunun dışında kalan boşluk - vakum olduğunu düşünmekteyim Yer- ve gök ise madde ile boşluk veya ışık ile boşluk arasındaki ilişkilerin kastedildiğidir; bu düşünce elbette birer tahmindir.      Doğrusunu Allah(C.C) bilir...

 Sicim teorisi farklı bir açısından bakılıp, tekrar değerlendirilirse, bu "mai" nin varlığına delil olacaktır.
     Bu bilgi henüz bulunmamış olduğundan bilimsel çalışmaların sonuçlarının bekleyenerek, yorumumun ve tesbitimin ne kadar doğru veya ne kadar yanlış olduğu da görülmüş olacaktır.

  Allah(C.C) doğrusunu bilir...
80
Yasin Suresi - Ashab ul Qarye / Yasin Suresi - Ashab ul Qarye
« Son İleti Gönderen: T.Taşpınar Ekim 24, 2010, 02:25:36 ÖS »

YASİN SURESİ- ASHAB – UL  QARYE

Yasin Suresinin 13. ayetinde elçiler gönderilen bir şehirden bahsedilir. Surenin numarası olan 36 rakamını ve ayetin numarası olan 13 rakamını enlem-boylam koordinatlarına uyarladığımızda çok ilginç sonuçlar çıkmaktadır. Ancak bu kez hem enlem değeri olarak hem de boylam değeri olarak 36:13 rakamlarını esas alacağız. Çünkü, aynı rakamlar derece ve dakikasına kadar ayrıntıya inebilecek şekilde enlem ve boylam olarak her iki değer için de mucizevi bir uyum göstermektedir. Yani, günümüzdeki yerleşim sınırları itibariyle hem  36 derece 13 dakika (kuzey) enlemi hem de 36 derece 13 dakika (doğu) boylamının geçtiği bir şehir araştıracağız. (Sure ve ayet numaraları doğal olarak pozitif tam sayılar olduğu için koordinat düzleminde her iki değerin de pozitif olduğu, yani harita üzerinde kuzey enlemleri ve doğu boylamları olan bölge esas alınacaktır). Dünya üzerinde bu kriterlere uyan tek bir şehir vardır: ANTAKYA


Yukarıda bahsi geçen ayette söz edilen şehir olarak rivayet edilen ve bu surenin devamındaki ayetlerde anlatılan olayların geçtiği yer olarak bilinen ve hatta günümüzde de bu olayın kahramanlarının adına ibadethaneler bulunan tek şehir yine Antakya’dır. Antakya şehri bu olayların asıl kahramanı olan Habib-i Neccar’ın adını taşıyan dağın eteklerindedir. Ayrıca, 36 derece 13 dk. kuzey enlemi ile 36 derece 13 dk. doğu boylamının kesiştiği nokta da Hatay ilinin merkez ilçesi olan Antakya merkez ilçe sınırları içinde bulunmaktadır.

36 (Yasin Suresi) / 13. Ayet

(36:13): Onlara, şu şehir halkını misal getir: Hani onlara elçiler gelmişti.



Yukarıdaki haritada Hatay ilinin merkez ilçesi olan Antakya merkez ilçesinin ve diğer ilçelerin idari sınırları ince yeşil çizgilerle gösterilmiştir. 36 derece 13 dk. kuzey enlemi ile 36 derece 13 dk. doğu boylamının kesiştiği noktanın Antakya merkez ilçe sınırları içinde kaldığı açık bir şekilde görülmektedir.
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9 10
free counters