Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Göğün Tabakalar Halinde Yaratılması  (Okunma sayısı 22479 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı T.Taşpınar

  • Administrator
    • Profili Görüntüle
Göğün Tabakalar Halinde Yaratılması
« : Eylül 23, 2010, 04:59:27 ÖS »

GÖĞÜN TABAKALAR HALİNDE YARATILMASI VE MODERN BİLİMDEKİ EVREN MODELİNE İLİŞKİN KURAN’DAN İŞARETLER

O, yedi göğü tabaka tabaka yaratandır. Rahman’ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak görüyor musun?
67(Mülk)/ 3

Görmediniz mi,  Allah yedi göğü tabaka tabaka nasıl yaratmıştır?
71(Nuh)/15

Yukarıdaki ayetlerde de görüldüğü gibi Kuran’da göğün yani Evren’in tabakalar halinde yaratıldığı vurgulanmaktadır. Bu iki ayette de ‘’tabaka tabaka’’ olarak tercüme edilen ‘’tibakan’’ kelimesi  ‘’mutabık olma’’ anlamından hareketle ‘’birbiriyle uyum içinde” anlamında da tercüme edilebilmektedir. Hem bu anlamı hem de ‘’tabakalar halinde’’ olma anlamı bir arada düşünüldüğünde de mantıklı bir anlam bütünlüğü oluşturduğu fark edilecektir. Tabaka kelimesi genel olarak kalınlığı genişliğinden daha az olan, ince ve geniş bir levha benzeri bir yapıyı belirtir. Evren’deki galaksilerin de yapısı ve evrendeki dizilişleri tabaka ve levha benzeri bir yapı oluşturmaktadır.

On milyonlarca ışık yılı ölçeğinde bakıldığında, kâinat, sanki diziler ya da tabakalar halinde düzenlenmiş galaksilerden oluşan ve aralarında çok az şey olan köpüğümsü bir yapıya sahiptir.
Kaynak:MasonInman,Nationalgeographic/27.08.2007çeviren:müjde dural
http://www.bilgitreni.com/menu/esrarengiz/haberincele.php?haberid=Mzg=

Dev Galaksi Duvarı

Muhammed MERTEK:En yeni araştırmalar bize, galaksilerin bir özelliğini daha gösterdi: Galaksilerin, içinde hiç galaksi bulunmayan “balon”ların özellikle yüzeyine dizilmiş gibi olmaları. Bu “balon”lara, 1929’da kâinatın genişlemesine sebep olarak galaksi kaçışını keşfeden Amerikalı büyük astronom Edward P. Hubble’in anısına “Hubble-Bubbles” deniyor. Hubble, bir balonun yüzeyine dizilmiş lekelerin şişirildiğinde birbirinden uzaklaştıktan gibi, galaksilerin de mütenasip hızlarla birbirinden uzaklaştıklarını bildirmişti.

…Geller ve Huchra, binlerce galaksinin çok büyük bir yapıda olduklarını tespit etti. Bunlar en az 400 milyon ışık yılı uzunluğunda, 200 milyon ışık yılı genişliğinde ve 15 milyon ışık yılı kalınlığında uzun bir “hortum”(bu daha çok hortumun kesiti olarak anlaşılmalıdır) oluşturuyorlar, yani “dev galaksi duvarını”.
Dünyamızdan baktığımızda bu duvar, Yengeç burcundan, Saç, Berenike, Bootes ve Kuzey Taç burçlarından geçerek Herkules’e kadar uzanıyor. Uzaklığı ise 470 – 600 milyon ışık yılı arasında bulunuyor. Dev duvarın en uzak ucu Herkules’e dayanıyor.
http://www.sizinti.com.tr/konular.php?KONUID=4165

‘’Galaksiler sadece boya kalemiyle konulmuş benekler değil, fakat balonun maddesini oluşturan ve onun esnekliğini lokal olarak etkileyen bir parçasıdır’’
http://www.birey.com/avnia/mak/all/expansion.html

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, Evren bir balon gibi düşünülmekte ve galaksiler içi boş ve sürekli genişleyen bir balonun dış yüzeyini oluşturan bir tabaka oluşturmakta, bu galaksiler kendi aralarında da yukarıdaki alıntıda belirtilen dev galaksi duvarı gibi tabakalar oluşturacak şekilde kümelenmektedirler.

O gün gök yarılmış, sarkmıştır. 69(Hakka)/ 16

Gökyüzü (yerinden) sıyrılıp koparıldığı zaman. 81(Tekvir)/ 11

Hakka 16. ayetteki ‘sarkma’ olayı, daha çok, ince ve geniş bir tabaka oluşturan yapılar için söz konusu olabilecek bir durumdur. Örneğin; ince bir kumaştan tabaka oluşturan örtünün gerginliğini kaybedip sarkması gibi. Bu durum, Evrenin bir balona benzetilmesi ve galaksilerin de bu balonun yüzeyini oluşturuyor olmasına Kuran’da bir işaret olduğunu düşündürmektedir.

Tekvir Suresi 11. ayetteki ‘göğün sıyrılması’ olayını vurgulayan Arapçadaki ‘keşt’ kelimesi , ‘’kesilmiş bir hayvanın derisini yüzmek, ağacın kabuğunu soymak ve yüzden örtüyü sıyırmak gibi, örtülü bir şeyi bürüyen örtüyü yüzünden atıp açmak’’ anlamlarına gelmektedir. (Elmalılı Tefsiri) Bu anlamlar da, modern bilimdeki genel kabul gören Evren modeline göre, galaksilerin, balona benzetilen Evren’in dış yüzeyini oluşturması (ağacın kabuğu gibi) ve bir deri veya bir örtü gibi sarması şeklinde anlaşıldığında yine Kuran’da buna ilişkin bir işaret olarak düşünülebilir.

Bunların dışında Zariyat suresindeki 47. ayet, Evren’in genişlemesi olayından da zaten bilinen bir Kuran mucizesi olarak bahsedilebilir.



 

free counters