Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Ahkaf Suresi - Ad Kavmi  (Okunma sayısı 29114 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı T.Taşpınar

  • Administrator
    • Profili Görüntüle
Ahkaf Suresi - Ad Kavmi
« : Ekim 24, 2010, 01:29:20 ÖS »
AD KAVMİ’NİN YERİ  -  AHKAF BÖLGESİ - AHKAF SURESİ   



AD KAVMİ'NİN YERİ    “AHKAF BÖLGESİ”

Ahkaf (Dehna): Necid, Yemen, Hadramevt sıradağlarıyla çevrili bir kum deryasıdır. İçine girmeye kimse cesaret edemez. Haritalarda boş ve meçhul arazi olarak gösterilmektedir. Hadramevt'in kuzeyine isabet eden yerlere, Ahkaf denir. Dehna, mamuriyetten uzak bir yer olup, üzerinde kuş uçmaz. Ağaç değil, ot bile bitmez. Afrika'nın büyük sahrasından bile beterdir…

... Necd Yaylası'nın kuzey ve güneyinde büyük kum çölleri yer alır. Güneyde, “dünyanın en büyük kesintisiz kum çölü” olan Rubülhali (650.000 km2) Suudi Arabistan'ın dörtte birinden fazlasını kaplar…
http://www.yaklasansaat.com/eski_kavimler/ad/ad.asp

Suudi Arabistanın " Boş Bölge" adı verilen yerde, Rub-Al-Khali'de tuhaf bir arazi var. Burası siyah cam, beyaz kaya ve demir kırıklarıyla kaplı. Bu bölge dünyaya ilk kez 1932'de Harry st. John Abdullah Philby tarafından tanıtıldı. Buraya bedeviler Al-Hadida adını veriyorlar. Hadid ise Arapça da demir anlamına geliyor.

Kuran-ı Kerim'de ve klasik Arap metinlerinde yer alan bir kıssa var. Bu kıssalarda, Ad adında bir kral ve onun başında bulunduğu kavmin sakinlerinden bahsediliyor. Bu putperest kral ve tebası, Allah'ın peygamberini alaya alıyorlar ve Allah da Ubar'ı şiddetli bir rüzgarın getirdiği, karanlık bir bulutla helak ediyor.

Rehberleri Philby'a, bu helak olmuş şehri görmesi için gitmeyi teklif ettiklerinde Philby memnuniyetle kabul etti. Ve raporuna bu yerin adını “Wabar” olarak kaydetti. Bu isim  “saplanmış, batmış”  anlamına geliyor.

Fakat Philby'ın bulduğu kayıp şehir Ubar değil. Göklerden gelen bir afetin meskeniydi, bir meteorit vuruşunun. Meteoritin arkasında bıraktığı izler incelendiğinde patlama 12 kilotonluk bir nükleer infilaktan farksızdı ve Hiroşima bombasıyla boy ölçüşecek düzeydeydi. Neredeyse dünyaya düşen tüm meteorlar kayalara yada üstü toprakla kaplı kayalara düşmesine karşın Wabar meteroiti hepsinden farklı olarak yeryüzünün en büyük kum denizinin ortasına düştü. Son derece kuru ve izole bir bölge olan bu çöl jeolojik açıdan bir meteorun korunabileceği belki de dünyadaki en uygun yerdir…


… Çarpma noktasında meteor parçalarıyla, lokal kumdan oluşan koni şeklinde bir örtü havaya püskürdü. Bu akışkan,siyah camsı kayaları oluşturdu. Erimiş kayanın, akkor halindeki örtüsü, meteroit yere temas eder etmez, hızla genişledi ve meteroitin kendisi ise, ilk birkaç mili saniyede sıkıştı ve düzleşti. Bir şok dalgası meteroiti sürükledi. Geride kalanlar ise küçük parçalar halinde saçılıp, kıymık kıymık oldular. Bazı parçalar, bu örtü tarafından yutuldu. Fakat çoğu kaçtılar ve kumda 200 m. aşağıya indiler. Bunlar orijinal meteroitin bozulmamış kalıntılarıdır.

Bir şok dalgası da, aşağı doğru hareket etti ve yukarıdaki kumu karıştırarak ısıttı. Cam topakların içerdiği demirin kuma oranı gösteriyor ki, eriyen kumun hacmi meteorunkinden 10 kat fazladır ve bu oran 27m. yarıçaplı bir küre için geçerlidir. Bu hacmin dışına çıkıldığında, şok dalgasının etkisi zayıflamaktadır. Artık kumu eritemeyen şok dalgası, ancak onu yoğunlaştırarak küçük kayalar haline getirebilir.

Bundan sonra şok dalgası, yüzeyin püskürmesine neden oldu ve bu olduğunda kumtaşı, köpüğümsü camla yeniden etkileşime girdi. En büyük krater, 2 saniyenin biraz üzerinde oluştu, en küçüğü ise 1 saniyenin 4/5 inde oluştu. İlk başta kraterler daha büyüktü bu ise geçici bir durumdu, çünkü birkaç dakika sonra, gökyüzünden geri dönen materyal kraterlerin hacmini azalttı. En büyük geçici krater, büyük ihtimalle 120 m. çapındaydı. Orada bulunan tüm kum, bir mantar bulutla süpürülüp, binlerce metre havada yükseldi ve muhtemelen stratosfere ulaştı .


Peki tüm bunlar ne zaman oldu? Fizyon izi analizi ile yapılan deneylerde, tarih 6400 yıl önce olarak saptandı. Bu sonuçlar British Museum ve Smithson Enstitüsüne ait sonuçlardır. Farklı tarihlerden de bahsedilmektedir.
Kaynak: Scientific American, Kasım 1998, çev. Gökben Coşkun.   
http://www.yaklasansaat.com/eski_kavimler/ad/adkum.asp


AHKAF SURESİ: 21, 22

21. Ad kavminin kardeşini (Hud'u) an. Zira o, kendinden önce ve sonra uyarıcıların da gelip geçtiği Ahkaf bölgesindeki kavmine: Allah'tan başkasına kulluk etmeyin. Ben sizin büyük bir günün azabına uğramanızdan korkuyorum, demişti.

22. "Sen bizi tanrılarımızdan çevirmek için mi bize geldin? Hadi, doğru söyleyenlerden isen, bizi tehdit ettiğin şeyi başımıza getir" dediler.

Kuran’ın birçok ayetinde Ad kavmi’nden bahsedilir. Ancak Ad kavminin yaşadığı yer olarak “Ahkaf” bölgesi olarak belirlenir. Bu nedenle Ad kavminin yaşadığı bölgenin haitadaki yerini görmek için “Ahkaf Suresi”ne yönlenmek gerekir. Ahkaf Suresinin 21. ayetinde Ad Kavminden ve Ahkaf bölgesinden bahsedilmektedir. Ahkaf denilen bölge, bugün Suudi Arabistan’ın güneyinde, dünyanın en büyük kesintisiz kum çölü olarak bilinen Rub’al Khali çölüdür. Zaten “Ahkaf” kelimesi de “kum tepeleri”anlamına gelmektedir.

Surenin adı suresinin 21. ayetindeki “Ahkaf” kelimesinden gelmektedir. Burada doğrudan surenin numarası değil, adı ön plana çıkmaktadır. (Sebe Suresinde de Sebe halkının yaşadığı yer, ayet numaraları ile belirlenmişti.)

Burada önemli olan konu tıpkı geçtiği ayetin numarası gibi,Ahkaf olarak bilinen bu çölün ortasına en yakın olarak geçen enlemin numarasının da 21 olmasıdır. Yaklaşık 6400 yıl önce düştüğü tahmin edilen Wabar meteorunun parçalara ayrılarak kraterler oluşturduğu Wabar kraterleri olarak bilinen yerlerin de 21 ve 22. enlemlerin tam ortasında 21. 30 enleminde bulunmasıdır. Dikkat edilirse Ahkaf Suresinin 22. ayetinde “bizi tehdit ettiğin şeyi başımıza getir” şeklinde bir ifade vardır. Düşen bu meteor demir-nikel karışımı olup Hiroşima’ya atılan atom bombası ile kıyaslanabilecek bir etki oluşturduğu kaynaklarda geçmektedir. Ayetlerde Ad kavminin önce bu patlamayı bir bulut sandığı, ardında çok şiddetli bir rüzgarın onları helak ettiği belirtilmekte ve bu etkiler güçlü bir nükleer patlama etkisi yapan meteor çarpmasının sonuçlarıyla örtüşmektedir.

Sebe Suresi ve Ahkaf Suresiyle ilgili olarak önemli bir özellikten daha bahsetmek gerekir. Sebe Suresinde de tıpkı Ahkaf Suresi gibi sureye adını veren ayette geçen bir coğrafi bölge söz konusudur. Her iki surede de suredeki anlatımların akışı, tam olarak coğrafi bölgenin enlem değeri olan ayet numarasına gelince birden değişir ve sureye adını veren bölge ve olaylardan bahsedilir. (Sebe Suresinde 15. ve 16.ayetlerdi) Sanki tam olarak sureye adını veren ayetin numarasının, coğrafik olarak enlem numarasına denk gelmesi özellikle sağlanmış gibidir.


Alıntı
Ahkaf Suresi: 21, 22

21. Ad kavminin kardeşini (Hud'u) an. Zira o, kendinden önce ve sonra uyarıcıların da gelip geçtiği Ahkaf bölgesindeki kavmine: Allah'tan başkasına kulluk etmeyin. Ben sizin büyük bir günün azabına uğramanızdan korkuyorum, demişti.

22. "Sen bizi tanrılarımızdan çevirmek için mi bize geldin? Hadi, doğru söyleyenlerden isen, bizi tehdit ettiğin şeyi başımıza getir" dediler.



Ahkaf Suresi ve Wabar meteoru ile ilgili iddialarımıza dair internet ortamında bazı kişilerce yapılan itirazlara cevap olarak verdiğimiz aşağıdaki bilgileri dikkatinize sunmak istiyoruz.

[Wabar meteoru ile ilgili olarak sitemizde şöyle bir açıklama var:

“Peki tüm bunlar ne zaman oldu? Fizyon izi analizi ile yapılan deneylerde, tarih 6400 yıl önce olarak saptandı. Bu sonuçlar British Museum ve Smithson Enstitüsüne ait sonuçlardır. Farklı tarihlerden de bahsedilmektedir.”
Kaynak: Scientific American, Kasım 1998, çev. Gökben Coşkun.
http://www.yaklasansaat.com/eski_kavimler/ad/adkum.asp

Dikkat ederseniz bu sonuçların ait olduğu kurumlar belirtildikten sonra,”farklı tarihlerden de bahsedildiği” açıklanmıştır zaten. Herhangi bir gizleme, yanıltma gibi bir yola gidilmemiştir. Hem 6400 yıl önce bu meteorun düşmesi de tek başına Ad kavminin başına geldiği söylenen felaketle ilgili olduğu sonucuna mutlak olarak götüremez. Çünkü, Ad kavminin 6400 yıl önce yaşadığı kesin değildir, hangi yıllar arasında yaşadıkları konusunda da kesin bir bilgi mevcut değildir. Zaten meteorun düştüğü yerde bir şehir kalıntısına da rastlanmamıştır. Binlerce yıl önce Ad kavminin Ahkaf olarak bilinen yurtlarında bu meteorla ilgisi olmayan başka bir felaket olmuş ve bahsettiğiniz kaynakları ve iddiaları doğru olarak kabul edersek yaklaşık 300 yıl kadar önce de bu bölgeye bir meteor isabet etmiş olabilir. Ancak, Ad kavminin de yurtlarında yine binlerce yıl önce başka bir meteor düşmüş olması da ihtimal dahilindedir. Hatta aynı bölgeye binlerce yıl arayla iki kez meteor düşmüş olabilme ihtimali de vardır teorik olarak. Böyle bir şey kesinlikle olamaz diyebilir misiniz?
Aslında bu konuda önemli olan da bunlar değildir. Wabar meteoru adını efsanevi Ubar şehrinden almaktadır. UBAR adının İngilizceye uyarlanmış hali WABAR’dır. Bu şehir, Allah tarafından peygambere uymadığı için felaketle cezalandırılan Ad kavmine atfedilmektedir.

Önemli olan husus şudur:

Ayette Ahkaf olarak bilinen bir coğrafyadan ve orada yaşayan Ad kavminin başına gelen büyük bir felaketten bahsedilmektedir. Bugün yeryüzünde Ahkaf olarak bilinen tek yer Hadremevt ‘in kuzeyi olarak bildirilen Rab’ul Hali çölüdür. Bir de, sadece kelime anlamlarını dikkate alarak bakalım: Ahkaf, “kum tepeleri” anlamına gelmektedir. Bahsi geçen ayetin bulunduğu surenin adı da Ahkaf suresidir. Sitede verdiğimiz bilgilere ve kaynaklara dikkat ederseniz, Rab’ül Hali çölünün dünyadaki en büyük kesintisiz kum çölü olduğunu görürsünüz. Hem coğrafi tarif olarak bu çöl gösteriliyor Ahkaf için, hem de kelime anlamı olarak surenin adı gibi Ahkaf =kum tepeleri anlamını dünyada en çok hak eden yer oluyor. İşte tam bu coğrafyanın merkezine en yakın geçen enlemin numarası da tıpkı bahsi geçen ayetin numarası gibi 21 olmaktadır. Dikkat ederseniz, surenin ismi belli bir coğrafyayı işaret etmekte, ayetin numarası da buna paralel olarak yine aynı coğrafyayı işaret etmektedir. Bütün bu özellikler yetmezmiş gibi Ahkaftan bahsedilen 21. ayetin hemen ardından gelen 22. ayette “ Hadi, doğru söyleyenlerden isen, bizi tehdit ettiğin şeyi başımıza getir" şeklinde bir söz geçmektedir. Tam da 21.enlem ile 22. enlemin tam ortasına denk gelen yerde, Ad kavmine atfedilen şehir olan Ubar’dan adını alan Wabar meteorunun oluşturduğu krater vardır. Üstelik belli büyüklükte bir meteorun nükleer patlama benzeri bir etkisinin olması ve ayetlerde Ad kavminin helakı ile ilgili bahsedilen kuvvetli rüzgar vs. gibi olayların bu etkileri çağrıştırması da ayrıca önemlidir. Böyle bir meteor, tam olarak o enlemler arasına düşmüş ve Ad kavminin şehri olarak efsaneleşen Ubar’dan Wabar olarak ismini almış ise, daha geçen yıl düşmüş bile olsa ayetler açısından çok anlamlıdır.]

« Son Düzenleme: Kasım 23, 2012, 03:23:20 ÖS Gönderen: T.Taşpınar »

 

free counters